Dette er noe jeg har skrevet om tidligere også. For noen år siden kjøpte jeg Capture One rett og slett fordi rawkonverteringen var bedre enn Adobe Lightroom. Den gang bestemte jeg meg også for å kvitte meg med hele Adobepakken og gå over til Affinity. Var det vellykket? Ikke helt.

Jeg var veldig fornøyd med –og er fremdeles fornøyd med Affinitypakken. Jeg bruker den hele tiden når jeg skal designe f. eks. bokcover eller andre trykksaker. Jeg har aldri helt fått dreisen på Adobes InDesign eller Illustrator, og Affinity Publisher i kombinasjon med Affinity designer gjør jobben. Men, det var Capture One jeg skulle snakke om.

Lightroom Vs. Capture One

Jeg har hatt Adobe Lightroom helt siden første versjon ble lansert i 2007. Jeg kan vel si at jeg kjenner dette programmet ut og inn etter å redigert tusenvis av bilder. I 2013 gikk jeg over til å bruke Fuji X kameraer, og Lightroom taklet ikke disse filene så godt. Kvaliteten på rawkonverteringen ble mild sagt dårlig. Dette ble en stor sak i forskjellig fotogrupper, og mange valgte å gå over til Capture One, som gjorde konverteringen av Fuji X sine rawfiler på en helt annen måte. Resultatet ble krispe og flotte bilder uten den spesielle «wormingen» som Adobe Lightroom skapte. Den eneste bakdelen var at jeg måtte lære meg et helt nytt program, noe som kan være litt vrient når man er så godt innarbeidet i det jeg hadde brukt gjennom flere år.

Migrasjon

Å bytte skulle visstnok ikke være så vanskelig. Det er et eget oppsett i Capture One som gjør overgangen enklere. Uansett, jeg ble ikke helt fortrolig med programmet, selv om jeg så helt tydelig at resultatene ble mye bedre. Jeg følte at grensesnittet var mye mer plundrete enn Lightroom, og jeg brukte mye lenger tid enn det jeg var vant til. Etter en stund ga jeg opp, og gikk tilbake til Lightroom, og overbeviste meg selv om at kvalitetsforskjellen var til å leve med.

Capture One oppdatering 2022

Jeg har hatt C1 oppe flere ganger etter mitt forsøk på å bytte helt, men har alltid gått tilbake til LR, helt frem til nå! Capture One kom tidligere i år med Versjon 22, og nå hadde det skjedd store endringer. HDR og Panoramafunksjon var på plass, og ting så litt enklere ut. Fremdeles så jeg at Fuji X Rawfiler ble myyye bedre i C1 enn i Lightroom. Kanskje jeg skulle gjøre et nytt forsøk?

Speed Edit

En av funksjonene i C1 kalles Speededit. Det er rett og slett tastatursnarveier til alle funksjonene. Dette kan settes opp slik man ønsker, eller man kan bruke det som er standard i programmet. Jeg har satt meg ned for å øve litt, og har fått dette overraskende raskt in i fingrene. Resultatet er at jeg nå har en arbeidsflyt i Capture One som er mye raskere enn den jeg har i Lightroom. Paneler, snarveier, layout etc, alt kan konfigureres slik man ønsker det. Stas!

Er Capture One bedre enn Lightroom?

Her er det delte meninger. En ting er iallfall sikkert, det er mange funksjoner i C1 som ikke finnes i LR. Det er selvfølgelig også noen få funksjoner i LR som ikke fines i C1, som f.eks. automasking. Her har C1 et eget system som kalles «Magic Brush», og fungerer på mer eller mindre samme måte bortsett fra at man må maske selv. C1 har et fantastisk oppsett for fargekorrigeringer og fargegradering, milevis fra hva som er mulig i LR. Å komme med bastante meninger om hvilket av programmene som er best vil jeg ikke gjøre, men for meg som tar bilder med Fuji X kameraer så er det ikke tvil, bildene blir veeldig mye bedre.

Jeg skal komme med en liten oppdatering når jeg får kjørt meg enda bedre inn i C1, og dele litt erfaring når jeg har fått litt mer «kjøtt på beinet».